Recnik pojmova koji se koriste u salonima lepote

Preparat koji se najčešće nanosi na mokru kosu nakon pranja šamponom. Kod određenih brendova nanosi se tek posle maske za kosu.Važan je korak u negovanju kose jer zatvara kutikulu dlake da bi kosa ostala meka, zdrava i manje se mrsila. Drugi nazivi za regenerator su balzam i kondicioner.

Preparat koji se najčešće nanosi na mokru kosu nakon pranja šamponom. Kod određenih brendova nanosi se tek posle maske za kosu. Važan je korak u negovanju kose jer zatvara kutikulu dlake da bi kosa ostala meka, zdrava i manje se mrsila. Drugi nazivi za balzam su regenerator i kondicioner.

Struktura dlake se sastoji iz tri dela: kutikul, kortkes i medula. Kutikul je spoljašnji deo dlake koji je i zaštitni. Zbog svoje zaštitne uloge sastoji se iz veoma složenih slojeva. Prema stanju kutikula vidi se da li je kosa oštećena ili ne i zato je veoma važno negovati ovaj deo dlake.

Preparat koji služi za pranje kose. Njegova uloga je da ukloni nečistoću s temena, a šamponi dobrog sastava će omogućiti e da se ne naruši ravnoteža kože glave. Dobar šampon ne sme previše da isuši teme jer onda dolazi do prevelikog lučenja sebuma koji luče lojne žlezde i kosa se brzo masti. Šamponi se mogu birati prema ulozi koji se od ovog preparata očekuje: da obezbedi dodatni volumen, hidrataciju, zaštiti farbu, produži efekte keratinskog ispravljanja kose, regeneriše dlaku, spreči neželjene žute tonove i drugo.

Preparat koji služi za dubinsku negu kose. To je hrana za kosu koja treba da postigne određene efekte u skladu sa svojim tipom i namenom – da obezbedi hidrataciju, oporavi kosu od blanša, omogući lako češljanje i drugo. Prilikom kupovine maske birate koji problem sa svojom kosom želite da rešite.

Uređaj kojim se, pomoću toplote, može ispravljati kosa. Većina pegli za kosu je adekvatna i za pravljenje lokni i talasa. U prodaji se mogu naći pegle za kosu za komercijalnu upotrebu ili one za profesionalnu upotrebu u frizerskim salonima ili kod kuće.

Uređaj kojim se, pomoću toplote, može ispravljati kosa. Većina presi za kosu je adekvatna i za pravljenje lokni i talasa. U prodaji se mogu naći prese za kosu za komercijalnu upotrebu ili one za profesionalnu upotrebu u frizerskim salonima ili kod kuće.

Šampon za pranje kose koji pored osnove uloge (da ukloni nečistoće) sprečava pojavu neželjenih žutih tonova na farbanoj plavoj kosi sa hladnim nijansama. Ne ostavlja ljubičastu boju, niti ljubičasti trag, ali sadrži ljubičasti pigment koji blokira žute i narandžaste tonove.

Preparat koji ima tretmansko i/ili zaštitno dejstvo. Koristi se na krajevima dlake, hrani ispucalu kožu ili štiti od toplote fena i drugih uređaja. Dobra ulja sa kvalitetnim sastojcima iz profesionalnih linija ne maste kosu.

Ponuda ulja za kosu

Keratinsko mleko je zaštitna formula za kosu koja se koristi za zaštitu i jačanje kose. Sadrži keratin, proteinske proteinekoji pomažu obnavljanju i vraćanju zdravlja kose, što je obično oštećeno od prekomjerne upotrebe styling proizvoda ili od nezdravog načina života. Keratinska formula u mleku deluje kao zaštitni premaz koji štiti kosu od oštećenja i pruža joj sjaj i čvrstinu. Takođe pomaže u uklanjanju peruti i suvoće.