Rečnik pojmova koji se koriste u salonima lepote

Preparat koji se najčešće nanosi na mokru kosu nakon pranja šamponom. Kod određenih brendova nanosi se tek posle maske za kosu.Važan je korak u negovanju kose jer zatvara kutikulu dlake da bi kosa ostala meka, zdrava i manje se mrsila. Drugi nazivi za regenerator su balzam i kondicioner.

Preparat koji se najčešće nanosi na mokru kosu nakon pranja šamponom. Kod određenih brendova nanosi se tek posle maske za kosu. Važan je korak u negovanju kose jer zatvara kutikulu dlake da bi kosa ostala meka, zdrava i manje se mrsila. Drugi nazivi za balzam su regenerator i kondicioner.

Struktura dlake se sastoji iz tri dela: kutikul, kortkes i medula. Kutikul je spoljašnji deo dlake koji je i zaštitni. Zbog svoje zaštitne uloge sastoji se iz veoma složenih slojeva. Prema stanju kutikula vidi se da li je kosa oštećena ili ne i zato je veoma važno negovati ovaj deo dlake.

Preparat koji služi za pranje kose. Njegova uloga je da ukloni nečistoću s temena, a šamponi dobrog sastava će omogućiti e da se ne naruši ravnoteža kože glave. Dobar šampon ne sme previše da isuši teme jer onda dolazi do prevelikog lučenja sebuma koji luče lojne žlezde i kosa se brzo masti. Šamponi se mogu birati prema ulozi koji se od ovog preparata očekuje: da obezbedi dodatni volumen, hidrataciju, zaštiti farbu, produži efekte keratinskog ispravljanja kose, regeneriše dlaku, spreči neželjene žute tonove i drugo.

Preparat koji služi za dubinsku negu kose. To je hrana za kosu koja treba da postigne određene efekte u skladu sa svojim tipom i namenom – da obezbedi hidrataciju, oporavi kosu od blanša, omogući lako češljanje i drugo. Prilikom kupovine maske birate koji problem sa svojom kosom želite da rešite.

Uređaj kojim se, pomoću toplote, može ispravljati kosa. Većina pegli za kosu je adekvatna i za pravljenje lokni i talasa. U prodaji se mogu naći pegle za kosu za komercijalnu upotrebu ili one za profesionalnu upotrebu u frizerskim salonima ili kod kuće.

Uređaj kojim se, pomoću toplote, može ispravljati kosa. Većina presi za kosu je adekvatna i za pravljenje lokni i talasa. U prodaji se mogu naći prese za kosu za komercijalnu upotrebu ili one za profesionalnu upotrebu u frizerskim salonima ili kod kuće.

Šampon za pranje kose koji pored osnove uloge (da ukloni nečistoće) sprečava pojavu neželjenih žutih tonova na farbanoj plavoj kosi sa hladnim nijansama. Ne ostavlja ljubičastu boju, niti ljubičasti trag, ali sadrži ljubičasti pigment koji blokira žute i narandžaste tonove.

Preparat koji ima tretmansko i/ili zaštitno dejstvo. Koristi se na krajevima dlake, hrani ispucalu kožu ili štiti od toplote fena i drugih uređaja. Dobra ulja sa kvalitetnim sastojcima iz profesionalnih linija ne maste kosu.

Ponuda ulja za kosu

Keratinsko mleko je zaštitna formula za kosu koja se koristi za zaštitu i jačanje kose. Sadrži keratin, proteinske proteinekoji pomažu obnavljanju i vraćanju zdravlja kose, što je obično oštećeno od prekomjerne upotrebe styling proizvoda ili od nezdravog načina života. Keratinska formula u mleku deluje kao zaštitni premaz koji štiti kosu od oštećenja i pruža joj sjaj i čvrstinu. Takođe pomaže u uklanjanju peruti i suvoće.

Masna kosa je stanje kose koje se karakteriše prekomernom proizvodnjom sebuma, prirodnog ulja koje proizvode lojne žlezde na koži glave. Sebum je važan za održavanje hidratacije kose i vlasišta, ali prekomerna proizvodnja može dovesti do masne kose.

Masna kosa obično ima karakterističan izgled sjajne i masne teksture već nekoliko sati nakon pranja. Kosa deluje priljubljeno uz vlasište i može izgledati bez volumena. Takođe, masna kosa se brže masti nego normalna kosa.

Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na povećanu proizvodnju sebuma i pojavu masne kose. To uključuje genetske predispozicije, hormonalne promene, stres, nepravilnu ishranu, upotrebu agresivnih ili neodgovarajućih proizvoda za kosu, često pranje kose ili nedovoljno pranje, kao i visoku vlažnost okoline.

Da biste se izborili sa masnom kosom, preporučuje se redovno pranje kose blagim šamponom koji je namenjen posebno za masnu kosu. Takođe je važno izbegavati prekomernu upotrebu proizvoda za stilizovanje, kao i vrućih alata za oblikovanje kose. Pravilna ishrana, smanjenje stresa i održavanje opšteg zdravlja takođe mogu pomoći u regulisanju proizvodnje sebuma i smanjenju masne kose. Ako se problem masne kose nastavi i uzrokuje nelagodu, preporučuje se posetiti dermatologa ili stručnjaka za kosu koji može pružiti dodatne savete i tretman.

Tanka kosa se odnosi na kosu koja ima manje gustoće i volumena u poređenju sa standardnim ili debelom kosom. Ovaj termin se odnosi na strukturu same vlasi kose, gde su vlasi tanje i imaju manji prečnik.

Karakteristike tanke kose uključuju slabašan izgled, nedostatak volumena i brže spljoštenje kose uz vlasište. Tanka kosa takođe može biti sklonija proređivanju i opadanju, jer ima manje vlasi na glavi.

Nekoliko faktora može uticati na tanku kosu, uključujući genetske predispozicije, starenje, hormonalne promene, nepravilnu ishranu, bolesti i oštećenja kose usled upotrebe agresivnih hemijskih tretmana ili toplotnih alata za oblikovanje kose.

Da biste se nosili sa tankom kosom i stvorili dojam više volumena, postoje neki trikovi koje možete primeniti. Na primer, odabir prave frizure koja daje utisak više volumena, korišćenje proizvoda za oblikovanje kose koji dodaju teksturu i podizanje korena, kao i izbegavanje prekomerne upotrebe teških proizvoda koji mogu dodatno opteretiti kosu. Takođe, odabir pravih preparata za negu kose, uključujući šampone i regeneratore koji su formulirani za tanju kosu, može pomoći u poboljšanju izgleda i stanja kose.

Ako je tanka kosa uzrokovan genetskim faktorima ili drugim ozbiljnijim stanjima, možda će biti korisno konsultovati se sa frizerom ili dermatologom kako biste dobili dodatne savete i preporuke.

Opadanje kose, poznato i kao alopecija, je stanje u kojem dolazi do gubitka kose sa vlasišta i drugih delova tela. To je normalni proces u životnom ciklusu kose, ali kada gubitak kose postane prekomeran ili se javlja neobično brzo, može biti znak nekog zdravstvenog problema.

Postoje različiti oblici opadanja kose, uključujući:

 1. Androgenetska alopecija: Najčešći oblik opadanja kose koji je genetski i pogađa oba pola. Kod muškaraca se često naziva muškom ćelavošću, dok se kod žena manifestuje kao proređivanje kose na vrhu glave.
 2. Difuzno opadanje kose: Ovaj tip opadanja kose karakteriše ravnomerno stanjivanje kose po celom vlasištu, umesto lokaliziranog gubitka. Može biti uzrokovano hormonalnim promenama, stresom, nutritivnim nedostacima, određenim lekovima ili sistemskim bolestima.
 3. Alopecija areata: Autoimuno oboljenje koje uzrokuje pojavu ćelavih mesta na vlasištu i drugim delovima tela. Može se javiti u svim uzrastima i oblicima, od manjih pečata do potpunog gubitka kose.
 4. Traction alopecija: Gubitak kose koji je rezultat prekomerne napetosti i čupanja kose, kao što je često nošenje uskih frizura, upotreba pletenica ili korišćenje neodgovarajućih metoda za oblikovanje kose.
 5. Telogensko opadanje kose: Privremeni gubitak kose koji se javlja zbog promena u životnom ciklusu kose. Može biti uzrokovano trudnoćom, operacijom, ozbiljnim stresom, naglim gubitkom težine ili upotrebom određenih lijekova.

Uzroci opadanja kose mogu biti različiti i često zahtevaju medicinsku evaluaciju. Ako primetite neuobičajen gubitak kose ili ćelave mrlje na vlasištu, preporučljivo je posetiti dermatologa ili drugog stručnjaka za kosu kako bi se postavila dijagnoza i utvrdio najbolji način lečenja.

Opadanje kose je normalno, ali ako gubite više od 100 vlasi dnevno, to može biti znak problema.

Kovrdžava kosa je tip kose koji se karakteriše prirodno formiranim ili stvaranjem kovrdža, uvijanja ili talasa duž vlasi. Ova vrsta kose ima tendenciju da bude oblikovana u spirale, zavojite ili talasaste teksture.

Kovrdžava kosa može varirati u intenzitetu i obliku, od blagih talasa do vrlo kovrdžave kose. Struktura kovrdžave kose razlikuje se od ravne ili blago talasaste kose zbog posebnog oblika vlasi kose. Kovrdže nastaju zbog oblika folikula dlake koji je ovalan ili eliptičan umesto potpuno ravan.

Kovrdžava kosa ima svoje jedinstvene karakteristike. Često je suva jer prirodna ulja koja proizvode vlasište imaju poteškoće da se ravnomjerno rasporede niz kovrdže. Ova vrsta kose može biti sklona naelektrisanju, friziranju i mršenju. Takođe, kovrdžava kosa ima tendenciju da bude deblja i bujnija od ravne kose.

Održavanje kovrdžave kose zahteva posebnu pažnju i njegu. Neki saveti za negu kovrdžave kose uključuju hidrataciju kose redovitom upotrebom hidratantnih šampona i regeneratora, korištenje proizvoda za oblikovanje kose koji su namenjeni za kovrdžavu kosu kako bi se definisali i kontrolisali kovrdže, izbegavanje prekomernog pranja kose, sušenje kose prirodnim putem ili upotrebom difuzera za sušenje, kao i izbegavanje čestog korišćenja vrućih alata za oblikovanje kose.

Uz pravilnu negu i stilizovanje, kovrdžava kosa može biti prekrasan i jedinstveni atribut koji se može istaknuti. Mnoge osobe sa ravnom kosom često koriste različite tehnike, kao što su uvijanje kose, kako bi postigle željeni izgled kovrdžave kose.

Suva kosa je stanje kose koje se karakteriše nedostatkom prirodnih ulja i hidratacije, što rezultira kosom koja izgleda beživotno, grubo, lomljivo i sklonija oštećenju. Suva kosa može biti posledica genetskih faktora, ali i spoljnih uticaja, kao što su prekomerno pranje, upotreba agresivnih hemijskih tretmana, često korišćenje toplote za stilizovanje kose, izlaganje suncu, hladnoći, suvom vazduhu i hemikalijama.

Simptomi suve kose uključuju krhkost, pucanje, gubitak sjaja, perutanje vlasišta, svrab i teškoće pri oblikovanju kose. Suva kosa često ima nedostatak hidratacije zbog nemogućnosti zadržavanja vode i masnoće na vlasištu i kosi.

Nega suve kose zahteva hidrataciju i negu kako bi se obnovila i povratila vlažnost. Neki koraci koje možete preduzeti u nezi suve kose uključuju:

 1. Korišćenje hidratantnih šampona i regeneratora koji su formulisani za suvu kosu.
 2. Redovno nanošenje hidratantnih maski ili tretmana za kosu kako bi se pružila dubinska hidratacija.
 3. Izbegavanje prekomernog pranja kose, jer često pranje može ukloniti prirodna ulja koja su potrebna za hidrataciju kose.
 4. Smanjenje upotrebe vrućih alata za oblikovanje kose, kao što su fenovi za sušenje, pegle za ravnanje ili uvijači za kosu, koji mogu dodatno isušiti kosu.
 5. Zaštita kose od sunca, hladnoće i drugih ekstremnih vremenskih uslova.
 6. Redovna upotreba hidratantnih proizvoda za kosu, kao što su ulja, serumi ili sprejevi, koji pomažu u zadržavanju vlage i daju sjaj kosi.
 7. Pravilna ishrana bogata hranljivim materijama, poput proteina, vitamina i minerala, koji podržavaju zdravlje kose.

Ako suva kosa postaje ozbiljan problem i uzrokuje značajne nelagodnosti, preporučljivo je posetiti dermatologa ili stručnjaka za kosu koji može pružiti dodatne savete i preporuke za tretmane i proizvode prilagođene vašem specifičnom stanju kose.

Oštećena kosa je stanje kose u kojem su vlasi kose slabe, lomljive i izgubile svoju prirodnu snagu i elastičnost. Ovo stanje može biti rezultat različitih faktora, uključujući prekomjernu upotrebu toplote za oblikovanje kose, agresivne hemijske tretmane, prečesto farbanje ili izbjeljivanje kose, fizičko oštećenje (npr. često češljanje ili vezivanje kose), nedostatak adekvatne njege ili izloženost štetnim spoljnim faktorima poput sunčeve svjetlosti, suvog zraka ili hlorisane vode.

Simptomi oštećene kose uključuju ispucane krajeve, lomljenje vlasi, krhkost, gubitak sjaja i nedostatak elastičnosti. Kosa se može činiti suhom, gruba na dodir i teško je oblikovati. Oštećena kosa također ima tendenciju da se zamrsi i zapetlja.

Njega oštećene kose zahtijeva posebnu pažnju i nježnost kako bi se obnovila i poboljšala njen kvalitet. Evo nekoliko savjeta za njegu oštećene kose:

 1. Smanjite upotrebu toplote: Izbjegavajte često korištenje fenova za sušenje, pegli za ravnanje, uvijača za kosu ili drugih toplih alata za oblikovanje kose. Ako ih koristite, koristite termalnu zaštitu kako biste smanjili oštećenje.
 2. Izbjegavajte agresivne hemijske tretmane: Smanjite upotrebu hemijskih tretmana poput izbjeljivanja, trajne kovrdžavosti ili agresivnih boja. Ako je moguće, pokušajte prirodno oblikovati kosu.
 3. Hidrira kosu: Koristite hidratantne šampone, regeneratore i maske za kosu koje su posebno formulirane za oštećenu kosu. Dodatno možete koristiti hidratantne sprejeve ili ulja za kosu kako biste pružili dodatnu hidrataciju.
 4. Redovno šišanje krajeva: Redovno uklanjanje ispucalih krajeva pomaže u održavanju zdrave kose i sprečavanju daljeg oštećenja.
 5. Nežno rukujte kosom: Izbjegavajte grubo češljanje ili čupanje kose. Koristite češalj s širokim zupcima ili četku s mekanim čekinjama kako biste smanjili oštećenje prilikom raščešljavanja.

Perut je stanje u kojem se koža glave ljušti. Perut može biti uzrokovana gljivičnom infekcijom, suvom kožom ili drugim faktorima.

Psorijaza je autoimuna bolest koja uzrokuje da se koža brzo razmnožava. Psorijaza može uticati na vlasište, uzrokujući pojavu crvenih, ljuskavih mrlja.

Seboroični dermatitis je stanje koje uzrokuje upalu kože. Seboroični dermatitis može uticati na vlasište, uzrokujući pojavu crvenih, masnih mrlja.

Gljivične infekcije mogu uticati na vlasište, uzrokujući pojavu crvenih, svrbežnih mrlja.

Trihofilija je poremećaj u kojem osoba povlači ili čupa svoju kosu. Trihofilija može uzrokovati gubitak kose, ožiljke i druge probleme.

Trihotilomanija je poremećaj u kojem osoba žvaće ili guta svoju kosu. Trihotilomanija može uzrokovati gubitak kose, ožiljke i druge probleme.

Alopecija areata je autoimuna bolest koja uzrokuje gubitak kose u obliku kružnih mrlja.

Alopecija totalis je oblik alopecije areate koji uzrokuje gubitak cele kose na glavi.