OPADANJE KOSE POSLE KORONE: Koliko kose može da opadne i kada počinje oporavak otkriva nam dr Jelena Šašić

Mnogi su posle preležane infekcije virusom korona primetili pojačano opadanje kose. Pored opadanja kod nekih osoba javlja se i problem s masnom kosom. Ženama koje su kao rezultat dobije proređenu masnu kosu ova situacija deluje stresno, zato smo razgovarali sa dermatologom, dr Jelenom Šašić o najčešćim pitanjima u vezi sa ovom situacijom.

Da li je opadanje kose koje primećuju žene posle infekcije virusom korona povezano s virusom ili razlog ne treba tražiti u tome?
-Veliki broj osoba prijavile su pojačano opadanje kose nakon infekcije virusom COVID-19. Poznato je da do opadanja kose mogu dovesti visoko febrilna stanja, teži oblici virusnih infekcija, lekovi, stres, operacije, porođaj.

Koliko dugo posle infekcije virusom korona može opadati kosa?
-Dva do tri meseca posle fizičke ili psihičke stresne situacije dolazi do difuznog opadanja kose. Opšti tip odgovora folikula na te stresove naziva se telogeni efluvijum.

Koliko kose može biti zahvaćeno?
-Tokom difuznog opadanja može biti zahvaćeno i do 50 odsto kose. Dnevno može ispadati od 150 do 700 dlaka.

Kada počinje oporavak i kako izgleda lečenje?
-Sposobnost folikula da stvaraju dlake je očuvana tako da se kosa postepeno obnavlja. Lečenje nije neophodno osim ako traje duže od tri meseca. Najvažnije je lečenje uzročnog poremećaja.
Šta preporučujete ženama koje uz to imaju problem i sa masnom kosom?
Preporučujem im da peru kosu na drugi ili treći dan. Svakodnevno pranje kose može isušiti kožu glave i na taj način signalizirati lojnim žlezdama da luče sebum što nas može dovesti u začarani krug. Sa druge strane, ukoliko se pranje kose sprovodi u dužem vremenskom intervalu od tri dana, prekomerna količina sebuma može delovati na koren dlake i dovesti do opadanja kose. Kosu prati šamponima koji su namenjeni za masnu kosu.

 

Selvaggio Shop u izdvaja brend Viviscal, ciji su proizvodi namenjeni sprecavanju opadanje kose.