Kako se rešiti masne kose?

Ako vam je kosa ujutru čista, a do uveče masna ili obrnuto – legnete s čistom kosom, probudite se s prljavom – sasvim je sigurno da se vaša kosa može svrstati u tip masnih.
Neretko ovaj problem prati i tanka dlaka kojoj nedostaje volumen.
Međutim, takvo stanje možete da promenite i da prestanete da se nervirate što vam je prljava kosa ponovo pokvarila plan.

Hajde prvo da vidimo zašto dolazi do prekomerno masne kose.

Lojne žlezbe koje se nalaze na temenu luče sebum, višak sebuma masti kosu. Kada je kosa tanka i slepljena uz kožu glave, sebum se lakše širi niz dlaku i brže se isprlja cela površina.
Ovaj problem se pogoršava svakodnevnim pranjem kose, a posebno ukoliko se koriste jaki šamponi.

Neretko nas zavara osećaj kada kosu operemo jakim šamponom jer nam u tom trenutku deluje čistije nego kada operemo drugim šamponima, ali jak šampon isušuje kožu glave i daje signal lojnim žlezdama da luče još više sebuma kako bi nadomestile isušenost. Isto se dešava i ako kosu perete previše vrućom vodom.

Zato je neophodno koristiti blage šampone, koji će vam pomoći da stabilizujete lučenje sebuma.
Šamponi koji pored primarne uloge, imaju sastojke koji daju volumen i izdižu dlaku od temena (kao što je Schwarzkopf BC) doprineće i tome da se sebum teže i sporije spušta niz dlaku, a kosa će delovati bujnije.

Neretko osobe sa izrazitim problemom masne kose imaju otklon prema kondicioneru iz uverenja da on dodatno masti kosu, zato je alternativa u peni za kosu koja sadrži sastojke za negu. Postoje pene za volumen koje neguju kao kondicioner i omogućavaju lako rašćešljavanje (pogledajte Schwarzkopf BC penu za volumen).
Micelarni šamponi za kosu, koji su iz linije za profesionalnu negu kakva se koristi u frizerskim salonima, jesu nežni prema vašoj koži glave, ali to ne znači da nisu efikasni u uklanjanju masnoće i nečistoće. Njihov sastav je nežan prema vašoj kosi, ali odlično skida masne tragove ostavljajući kožu i kosu negovanom, a dlaku obnovljenom.
Još jedna specifičnost preparata iz linije za profesionalnu negu jeste koncentrovanost – u praktičnom smislu to znači da će vam trebati znato manje šampona za pranje i da će vam bočica dosta duže trajati od proizvoda koje možete nabaviti u supermarketima.